Skatans kök

IMG_8889-web

Maten är i stor utsträckning ekologisk/kravmärkt och lagas huvudsakligen från grunden av vår kock.

 

Matsedel (v.46 2017)

Måndag
Spaghetti med rostad sötpotatissås, serveras med fetaost och rostade solrosfrön
Tisdag
Utflyktsdag! Sojakorv med couscous, serveras med tomatsås
Onsdag
Ratatouille med ris, serveras med smulad fetaost
Torsdag
Soppa med rostad rotselleri, serveras med nybakade frallor, smör och ost
Fredag
Fiskgratäng med citron och dill, serveras med kokt potatis

Veg: Quorngratäng med citron och dill

Till maten serveras:
Råkost, frukt, baljväxter (ibland), knäckebröd med smör, mjölk (ko/havre) och vatten

 

Kostaktiviteter

Sedan Frida började här har ett nytt område växt fram på Skatan som handlar om kost och olika livsmedel kopplat till odling och skörd.

Barnen blir mer intresserade av maten under måltiderna när de fått hjälpa till medförberedelserna. En gång i vecken kommer två barn från storskatorna in till köket och bakar bröd till soppan eller skalar morötter, plockar fram karotter, frukt mm, som ska vara till lunchen. En småskata med pedagog hjälper till vid dukningen av småskatornas bord. Inför mellanmålet brukar två småskator vilja hjälpa till att köra den ena matvagnen. På Storskatorna har det varit kökstationer en gång i veckan.På köksstationerna har jag hela tiden varit med och barnen har exempelvis fått skala rotfrukter till morgondagens lunch, skära äppelringar som sedan torkats, bakat pepparkakor och lussekatter inför Luciafirandet. Barnen har fått smaka, lukta och känna på råvarorna. Utvecklar sin finmotorik. Pratat om var råvarorna kommer ifrån och hur de används.Vi vill fortsätta med pedagogiska måltider och gärna utveckla till ännu mer involvering av barnen inom mat-/köksverksamheten. Kanske ha något slags matråd där barnen är med. Höra vad de själva vill ha för tillbehör t ex till maten, eller någon ingrediens som de skulle vilja ha i måltiden osv..

För i grunden är det bra att ha en grund för bra matvanor. Barn som får smaka på och vänja sig vid olika livsmedel och maträtter, blir mindre kräsna och mer allätare. Att lära hälsosamma matvanor redan i förskolan har betydelse för resten av livet.